Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

26 Aralık 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27444

YÖNETMELİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

PETROL PİYASASI BİLGİ SİSTEMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 9/12/2005 tarihli ve 26018 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin amacı; petrol piyasasının 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda yer alan amaçlara uygun, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanmasına yönelik olarak; bilgilerin toplanması, veri tabanına işlenmesi, derlenmesi, saklanması ile kamuya ve ilgililere açıklanmasına ilişkin ilke, usul ve esasların düzenlenmesidir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – Bu Yönetmelik, petrol piyasası ile ilgili bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması, derlenmesi, raporlanması ile bildirim yükümlülüklerine ilişkin ilke, usul ve esasları kapsar.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4 – Bu Yönetmelikte geçen;

Kanun: 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununu,

Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

Başkan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanını,

Bildirim: Bildirim yükümlüleri tarafından Kuruma verilen beyanı,

Form: Bildirim yükümlüleri tarafından Kuruma verilen beyanlar için oluşturulan belgeyi,

Petrol piyasası bilgi sistemi: Kurum tarafından oluşturulan ve bildirim yükümlülükleri kapsamında yükümlüler tarafından doldurulacak formlara veri girişi imkanı sağlayan sistemi,

Sistem kullanım talimatı: Petrol piyasası bilgi sisteminin kullanımı, bu sistem aracılığı ile Kuruma beyan edilen ilgili formların doldurulması, gönderilmesi ve ilgili diğer işlemlere ilişkin kurallar bütününü

ifade eder.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“e) Kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmî amaçlı yazışmalar dışında, veri tabanına işlenen her türlü bilgi gizli olup, sadece hizmet gerekleri için genelleştirilmek kaydıyla, hizmete özel olarak kullanılabilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – Kanun hükümlerine göre görevli kimseler, görevleri sebebiyle öğrendikleri petrol piyasasına ilişkin sırlarla, malî ve piyasa faaliyeti ile ilgili teknik mahiyetteki sırları, mevzuatla yetkili kılınan merciler ve kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmi amaçlı yazışmalar dışında bildirim yükümlüsünün rızası olmadıkça, lisans sahipleri için lisansın geçerli olduğu sürece, diğer kişiler için beş yıl süreyle gizli tutmak zorundadır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – Bildirimler, gerçek kişi veya tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından veya lisans sahibini temsil ve ilzama yetkili kişiler adına imza veya yetki devri ile aksi belirtilmedikçe ilgili formlar kullanılarak, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre oluşturulan elektronik imza ile yapılır.

Bildirim yükümlülüklerinde kullanılacak formlar ile uygulamaya ilişkin sistem kullanım talimatının ihdas, iptal ve değişiklik işlemleri Kurul Kararı ile yapılarak Kurum internet sayfasında ilan edilir.

Bildirim yükümlülükleri kapsamında gönderilen formlarda yer alan bilgilere ilişkin yapılacak düzeltmeler “Bildirim Düzeltme Talebi Beyanı” ile yapılır. Bildirim Düzeltme Talebi Beyanı; dönemsel olarak yapılan bildirimlerde yasal bildirim süresinin bitimini izleyen 30 gün içerisinde, oluşuma bağlı bildirimlerde ise bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 7 gün içerisinde yapılır. “Pazarlama Projeksiyonu Bildirimi” bu süre kısıtlarına tabi değildir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – Bildirim yükümlüleri tarafından yapılacak dönemsel bildirimlerden;

a) Yıllık bildirimler; yılda bir kez aşağıda belirtilen şekilde yapılır:

1) Pazarlama projeksiyonu bildirimi; rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri ile lisanslarında ihrakiye teslimi faaliyeti yer alan rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerince, izleyen takvim yılına ilişkin olarak her yıl Kasım ayının son gününe kadar yapılır.

2) Katılma payı bildirimi; rafinerici, iletim, depolama, işleme, dağıtıcı, taşıma, bayilik, madeni yağ ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerince, katılma payı sıfır olarak belirlenen yıllar hariç olmak üzere, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak her yıl Mayıs ayının son gününe kadar yapılır.

3) Stok ve gelir bildirimi; rafinerici lisansı sahiplerince, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak, her yıl Mayıs ayı son gününe kadar yapılır.

4) Yurt içi kaynak bilgileri bildirimi; rafinerici, dağıtıcı, depolama ve madeni yağ lisansı sahiplerince, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak, her yıl Ocak ayının son gününe kadar yapılır.

b) Üç aylık bildirimler; 1. çeyrek (Ocak-Şubat-Mart), 2. çeyrek (Nisan-Mayıs-Haziran), 3. çeyrek (Temmuz-Ağustos-Eylül) ve 4. çeyrek (Ekim-Kasım-Aralık) dönemlerine ilişkin olarak yılda dört kez çeyrek dönemleri izleyen ayların (Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim) sonuna kadar aşağıda belirtilen şekilde yapılır.

1) Madeni yağ bildirimi; madeni yağ lisansı sahipleri ile lisanslarında madenî yağ faaliyeti yer alan rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılır.

c) Aylık bildirimler; aylık dönemlere ilişkin olarak izleyen ayların sonuna kadar aşağıda belirtilen şekilde yapılır:

1) Aylık rafinerici bildirimi; rafinerici lisansı sahiplerince yapılır.

2) Aylık dağıtıcı bildirimi; dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılır.

3) Aylık ürün hareketleri bildirimi; rafineri, dağıtıcı, ihrakiye teslim lisansı sahipleri ile lisanslarında ihrakiye teslimi faaliyeti yer alan rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılır.

4) Aylık üretici bildirimi; yurt içi ham petrol üreticilerince yapılır.

5) Aylık sanayici bildirimi; sanayi tesislerinde yan ürün olarak elde edilen ürünü dağıtıcılara veya rafinerilere teslim eden ya da ihraç eden sanayicilerce yapılır.

6) Dağıtıcılar arası akaryakıt satışı gerçekleşme bildirimi; Dağıtıcılar Arası Akaryakıt İzin Talebi Bildirimi yapan dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

7) Aylık biodizel bildirimi; işleme (biodizel üretim) lisansı sahiplerince yapılır.

8) Aylık illere göre satış bildirimi; dağıtıcı lisansı sahiplerinin bayilere, serbest kullanıcılara ve diğer yerlere yaptıkları satışların illere göre dağılımı yer alır.

9) Aylık depolama bildirimi; depolama lisansı sahiplerince yapılır.

10) Aylık stok bildirimi; rafineri, dağıtıcı ve stok tutma yükümlülüğü olan serbest kullanıcı lisansı sahiplerince yapılır.

11) İthalat-ihracat bildirimi; akaryakıt ve/veya ihrakiye ithalat veya ihracatı yapıldıktan sonra ilgili dönemde gerçekleşen tüm ithalat ve ihracat işlemlerini içerecek şekilde rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerince yapılır.

12) İthalat ek bildirimi; rafineri, dağıtıcı, ihrakiye teslim lisansı sahiplerince yapılır.

13) Aylık antrepo bildirimi; Gümrük Müsteşarlığından işletme izni almış genel ya da özel akaryakıt antrepo işleticileri tarafından yapılır.

14) Serbest kullanıcıya teslimler ağırlıklı ortalama fiyat bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

15) Dağıtıcının kendi işlettiği akaryakıt istasyonlarına yapılan teslimler ağırlıklı ortalama fiyat bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

16) Bayiye teslimler ağırlıklı ortalama fiyat bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

17) Yeniden satış amaçlı teslimler ağırlıklı ortalama fiyat bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

18) Serbest kullanıcıya teslimler miktar bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

19) Dağıtıcının kendi işlettiği akaryakıt istasyonlarına yapılan teslimler miktar bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

20) Bayiye teslimler miktar bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.

21) Yeniden satış amaçlı teslimler miktar bildirimi; dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10 – Aşağıda sayılan eylem veya durumların oluşması hâlinde, lisans sahipleri ve diğer ilgililer, aşağıda sayılan bildirimleri yapmakla yükümlüdür.

a) Faaliyete başlama bildirimi; serbest kullanıcı ile bayilik lisansı sahipleri hariç olmak üzere, lisans sahiplerince, faaliyete herhangi bir nedenle on günü aşan bir aradan sonra yeniden başlanması hâlinde, olayı izleyen 15 gün içinde yapılır.

b) Faaliyeti bırakma bildirimi; serbest kullanıcı ile bayilik lisansı sahipleri hariç olmak üzere, lisans sahiplerince, faaliyetin bırakılması halinde, olayı izleyen 15 gün içinde yapılır.

c) Tip sözleşme bildirimi; lisans sahiplerinin esas faaliyetlerine ilişkin tip sözleşme örnekleri hazırlamaları veya bunlarda değişiklik yapmaları halinde, bunların yürürlüğe konulmasından önce yapılır.

d) Önemli olay bildirimi; rafinerici, iletim, depolama, işleme, madeni yağ, dağıtıcı, ihrakiye teslimi ve taşıma lisansı (denizyolu) sahiplerince, kamunun can ve mal emniyeti ile çevre güvenliğini ve/veya lisans kapsamındaki faaliyeti veya faaliyetin yürütüldüğü tesisi önemli ölçüde tehlikeye sokan, tehdit eden veya olumsuz etkileyen bir durumla karşılaşmaları halinde, aynı gün içerisinde yapılır.

e) İthalat bildirimi; akaryakıt ve/veya ihrakiye ithalatı yapacak olmaları hâlinde rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerince ithalat gerçekleşmeden önce yapılır.

f) Tarife değişikliği bildirimi; bildirime tabi tarifelerin, metodolojisinin değişmesi hâlinde, rafinerici, dağıtıcı, tarifesi onaya tabi depolama lisansı sahipleri ve Kurul kararı ile yükümlü kılınan diğer kişilerce, tarife değişikliğinin yürürlüğe girmesinden önce yapılır.

g) İşaretleme ve katkılama bildirimi; rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince, akaryakıt vasfı kazanmış maddelere, ilk kez marker ve katkı maddeleri ilave edilmeden önce yapılır.

h) Dâhilde işleme kapsamında akaryakıt ve madeni yağ ithalat bildirimi; dahilde işleme belgesi kapsamında elektrik ihraç eden elektrik üretim şirketleri ile otomotiv ihraç eden otomotiv üreticilerince, akaryakıt ve/veya madeni yağ temin etmeden önce yapılır.

ı) Akaryakıt toptan fiyatı değişikliği bildirimi; değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce;

1) Tarifelerinin sadece fiyat listesi değişen rafinerici lisansı sahiplerince, lisansa konu tesis ve varsa Kurumca tescilli ilave tesisler,

2) Tarifelerinin sadece fiyat listesi değişen dağıtıcı lisansı sahiplerince, iller ve varsa Kurumca tescilli tesisler,

3) Fiyat listesi değişikliklerinde, işleme (biodizel) lisansı sahiplerince lisansa konu tesis ve varsa Kurumca tescilli ilave tesisler

için yapılır.

i) Akaryakıt dağıtım fiyatı değişikliği bildirimi; serbest kullanıcılara ve bayilere yapılacak akaryakıt satışları için değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce, satış yapılmak istenilen iller ve varsa Kurumca tescilli tesisler için yapılır.

j) Akaryakıt bayi fiyatı değişikliği bildirimi; bayilik sözleşmelerinde tavsiye edilen veya tavan fiyat yöntemi uygulayan dağıtıcı lisansı sahiplerince, akaryakıt satışları için değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce, bayisi bulunan iller için yapılır.

k) Dağıtıcılar arası akaryakıt izin talebi bildirimi; akaryakıtı temin ve teslim eden dağıtıcı lisansı sahipleri arasında anlaşma sağlandıktan sonra, akaryakıtı teslim eden dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılır.

l) Depo tahsis bildirimi; depolama lisansı sahiplerince yapılır.

m) Rafineri depo bildirimi; rafinerici lisansı sahipleri tarafından yapılır.

n) Antrepo tahsis bildirimi; Gümrük Müsteşarlığından işletme izni almış genel ya da özel akaryakıt antrepo işleticileri tarafından yapılır.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci, 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 14 üncü, 15 inci ve Geçici 1 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik 1/1/2010 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,079