İthalinde Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kota Uygulanan Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların İkinci Bölümünün Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliğ (2009/5)

11 Haziran 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27255

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALİNDE TEK TARAFLI KONTROL SİSTEMİ KAPSAMINDA KOTA

UYGULANAN TEKSTİL ÜRÜNLERİNE AİT KOTALARIN İKİNCİ

BÖLÜMÜNÜN DAĞITIMI VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

(2009/5)

MADDE 1 – (1) 31/12/2004 tarihli ve 25687 3. Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine Dair Yönetmelik  uyarınca, belirli ülke menşeli  tekstil ürünleri için tespit edilen 2009 yılına ait EK I’de gösterilen kotaların (miktar kısıtlamaları) %50’sine tekabül eden ikinci bölümünün dağıtımı, ithalatçılar tarafından talep edilen miktarlar dikkate alınmak suretiyle,  tek taraflı  kontrol sistemi kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

MADDE 2 – (1) 1’inci maddede öngörülen kotaların dağıtımından yararlanmak ve ithal lisansı almak isteyen ithalatçıların  başvurularının  değerlendirmeye alınabilmesi için, EK II’de yer  alan başvuru formunun eksiksiz doldurularak   30 Haziran 2009 günü mesai bitimine kadar Dış Ticaret Müsteşarlığına (İthalat Genel Müdürlüğü) müracaat edilmesi gerekmektedir. Değerlendirmede genel evrak kayıt tarihi ve numarası esas alınır. Postadaki gecikmeler ve bu Tebliğin yayımı tarihinden önce yapılan başvurular  dikkate alınmaz.

(2) Başvuruya, beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği ve EK III’te yer alan taahhütname eklenir.

(3) Ayrıca, başvuruda bulunacak firmalar şayet EK I’de belirtilen ülke menşeli bir ürün kategorisinden 2008 yılında ithalat yapmış ise, başvurularına ilgili ülke ve kategoriden anılan yılda gerçekleştirdikleri ithalata ilişkin gümrük  beyannamelerinin gümrük idareleri veya noter tarafından onaylı birer suretini   ekleyeceklerdir  (2009/2 sayılı Tebliğ kapsamında bu belgeleri Dış Ticaret Müsteşarlığına ibraz etmiş firmalar hariç).

MADDE 3 – (1) Birden fazla kategori kapsamı kotaya yönelik talebin mevcudiyeti halinde, her bir kategori için ayrı başvuru yapılması şarttır.

(2) EK I’de belirtilen herhangi bir kategoriye ait kotaya, aynı ithalatçı tarafından birden fazla başvuru yapılamaz.

MADDE 4 – (1) Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü)  düzenlenecek ithal lisanslarının geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı) aydır.

MADDE 5 – (1) İthalatçılar,  ithal lisansında belirtilen miktarı tek sevkiyatta ithal etmeleri durumunda gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip, birden fazla sevkiyatta ithal etmeleri durumunda ise her sevkiyatın gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip en geç 15 (onbeş) iş günü içinde, ithal lisansı üzerinde belirtilen bilgiler bazında gerçekleşen ithalata ilişkin istatistiki bilgileri Dış Ticaret Müsteşarlığına (İthalat Genel Müdürlüğü) iletir.

(2) İthal lisansları, mücbir sebepler hariç, geçerlilik süresinin bitim tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) iş günü içinde ithalatçılar tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığına (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edilir.

(3) İthalatçıların ikinci fıkrada yer alan hükmü yerine getirmediklerinin tespiti halinde, mücbir sebepler hariç, müteakip ithal lisansı talepleri, sözkonusu ithal lisansı iade edilene kadar değerlendirmeye alınmaz.

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ  yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının  bağlı olduğu Bakan yürütür.

EK I

2009 yılında uygulanacak miktar kısıtlamaları ve

ikinci bölümde dağıtılacak toplam miktarlar

(Kategori tanımları İlgili Yönetmeliğin I No.lu ekinde gösterilmiştir.)

Ölçü

2009 yılı

Dağıtılacak

Ülke adı

Grup

Kategori

Birimi

Kota seviyesi

toplam miktar

Özbekistan

IA

2

kilogram

1.644.000

822.000

2a

kilogram

4.500

2.250

EK II

TEK TARAFLI KONTROL SİSTEMİ KAPSAMINDA KOTA UYGULANAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ İÇİN İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMU ÖRNEĞİ

…./…/2009

BAŞBAKANLIK

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA

(İthalat Genel Müdürlüğü)

2009/5 sayılı Tebliğ çerçevesinde ithali tek taraflı kontrol sistemi kapsamında kotaya (miktar kısıtlaması) tabi aşağıda belirtilen ürünler için firmamız adına ithal lisansı düzenlenmesi hususunda gereği müsaadelerine arz olunur.

Müsteşarlığınızca talep edilen bilgiler aşağıda beyan edilmiştir.

(imza-kaşe)

I–    İthalatçının:

1)  Adı/Ünvanı:

2)  Açık adresi:

3)  Telefon No:                                                Faks No:

4) Vergi numarası:

II- Beyan sahibinin:

a)  Adı/Ünvanı:

b)  Açık adresi:

III–  İlgili tedarikçi ülkedeki ihracatçının:

a)  Adı:

b)  Açık adresi:

IV- İthal edilecek ürünlerin:

a) Menşe ülkesi:

b) Türkiye’ye ihracı amacıyla sevkiyatının (yüklemenin) yapılacağı ülke:

V- İthal edilecek ürünlerin :

1) Ticari tanımı:

2) G.T.İ.P.’ine göre ürün tanımı :

3) 12’li bazda G.T.İ.P. :

Not:  12’li bazda G.T.İ.P.’leri ve G.T.İ.P.’lerine göre ürün tanımı “İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli”nden tespit edilecektir.

VI- İthal edilecek ürünlerin yer aldığı kategori :

VII–  Bu Tebliğ’in  EK I’inde  gösterilen  ölçü  birimi  cinsinden  ithali talep edilen miktar:

1) Rakam ile:

2) Yazı ile:

Ekler: 1- Beyan  sahibine ait imza sirkülerinin örneği,

2- Taahhütname,

3- Başvuru formunda beyan edilen ilgili ülke ve kategoriden 2008  yılında gerçekleştirilen ithalata ilişkin gümrük beyannamelerinin gümrük idareleri veya noter tarafından tasdik edilmiş birer sureti eklenecek ve bu çerçevede aşağıdaki tablo doldurulacaktır.

No

Gümrük Beyannamesinin tescil tarihi

Gümrük Beyannamesinin numarası

Eşyanın G.T.İ.P.’i

Eşyanın miktarı (söz konusu kategori için belirlenen  ve bu Tebliğ’in  EK I’inde gösterilen ölçü birimi cinsinden)

Ölçü birimi

TOPLAM

EK III

Taahhütname örneği

Dış Ticaret Müsteşarlığına

İthal lisansı almak için yaptığımız başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu, firmamız adına düzenlenen ithal lisansını üçüncü kişilere devretmeyeceğimizi ayrıca, ithal lisansı kapsamı ürünlerin ithalatı ile ilgili istatistiki verileri gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi  müteakip en geç 15 (onbeş) iş günü içinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) bildireceğimizi ve ithal lisansını geçerlilik süresinin bitiminden itibaren en geç 15 (onbeş) iş günü içinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Firma Ünvanı

Yetkili İmzalar

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 30 - 0,097