Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28100

YÖNETMELİK

Türkiye İş Kurumundan:

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞGÜCÜ UYUM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 − 31/12/2008 tarihli ve 27097 sayılı (6. Mükerrer) Resmî Gazetede yayımlanan İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilişkin eğitim seminerlerini” ibaresi,  “yönelik uyum eğitimlerini”  şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 − Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(d) Eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen standartlarda mekan ve donanıma sahip olduğu İl Müdürlüğünce tespit edilen dernek ve vakıflar ile işçi, işveren, esnaf ve meslek kuruluşları, meslek birlikleri,”

“(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen hizmet sağlayıcılarla sadece işbirliği kapsamında kurs düzenlenebilir.”

MADDE 3 − Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Kurum; kursiyer zaruri gideri, sigorta prim gideri ile eğitici gideri ve temrin giderlerinin bir veya birkaçını ya da tamamını içerecek şekilde işbirliği usulüyle kurs uygulayabilir. Bu kapsamda ödenecek eğitici ücreti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen gündüz ek ders saat ücretinin iki katını geçemez.”

MADDE 4 − Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin; ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış, altıncı fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, yedinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve madde sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Programlardan yararlanma süresi; İşbaşı eğitim programı ile Girişimcilik programında altı ayı,  Toplum yararına çalışma programlarında sekiz ayı geçemez.”

“Belirlenen usul ve esaslar Kurum internet sayfasından ilan edilir.”

“(8) Kurslardan mezun olan kişiler aynı meslekte veya alanda olmak kaydıyla işbaşı eğitim programlarına devam edebilirler. Bu durumda, kurs ve işbaşı eğitim programlarının toplam süresi takvim günü olarak altı ayı geçemez. Bu durumda istihdam yükümlüğüne ilişkin iş ve işlemler, işbaşı eğitim programının bitiminden itibaren, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.”

MADDE 5 − Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bir grubun en az on en fazla yirmi beş kursiyerden oluşması esastır. Ancak, Üniversiteler veya Sürekli Eğitim Merkezleri ile Kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek eğitimlerde kursiyer sayısı Genel Müdürlükçe belirlenir.”

MADDE 6 − Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kurs programları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan programlara göre yürütülür.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “altı aydan” ibaresi, “sekiz aydan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesine aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

“(4) İşbirliği kapsamında düzenlenen ve temrin gideri içeren kurslarda, temrin gideri başlangıçtaki kursiyer sayısı üzerinden hesaplanır ve def’aten ödenir.”

MADDE 9 − Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Diğer kurslarda il milli eğitim müdürlüğünün sınav kurullarına katılma hakkı saklıdır.” cümlesi, “Sınavlar, ayrıca bir komisyon kurulmaksızın kursun son günü yapılır.” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10 − Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası ile yedinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Kursun;

a) İşyerleri veya işyerleri ile işbirliği halinde teklif veren hizmet sağlayıcı kurum veya kuruluşlarca birlikte düzenlenmesi halinde kursiyerlerin en az yüzde ellisi, sınav tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde işe başlamak koşuluyla üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar;

b) Diğer hizmet sağlayıcılar ile düzenlenmesi halinde ise kursiyerlerin en az yüzde yirmisi, sınav tarihinden itibaren üç ay içerisinde başlamak kaydıyla ve üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar,

eğitim alınan meslek veya alanda istihdamından yüklenici veya yükleniciler sorumludur. Zorunlu hallerde; formal eğitim kurumlarında düzenlenen eğitimler sonucunda istihdamından sorumlu olunan kursiyerlerin yüzde yirmisi bir başka meslek veya alanda istihdam edilebilir. Kursiyerlerin eğitim aldıkları alanda istihdamlarının kabulü, eğitim aldıkları ve istihdam edildikleri mesleğin Türk Meslekler Sözlüğündeki dörtlü birim (ünite) grup kodu ile belirlenecektir. İstihdam edileceklerin belirlenmesinde ve istihdam edilenlerin istihdam edildiği işyerinden ayrılması durumunda istihdam yükümlülüğü veya taahhüdü belirlenen asgari süreler içerisinde diğer kursiyerler arasından, yeterli olmaması halinde Kuruma kayıtlı işsizler arasından tamamlanır. İstihdam yükümlülüğü veya taahhüdü, başlangıçta kursa katılanların sayısına göre tespit edilir.”

“(a) Hiç yerine getirilmemesi halinde, Kursiyer Cep Harçlığı ile Genel Sağlık Sigortası ve İş ve Meslek Hastalığı sigorta primleri hariç yapılan tüm giderler”

“(8) İstihdam yükümlülüğü veya taahhüdünü yerine getirmeyenlerin yasaklılığa ilişkin uygulama esasları Genel Müdürlükçe belirlenir.”

MADDE 11 − Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Özel politika gerektiren gruplara uygulanacak programlar

MADDE 31- (1) Özel politika gerektiren gruplar için uygulanacak aktif işgücü programları çerçevesinde Genel Müdürlük ile yapılacak protokol ve projelerde bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. Buna ilişkin usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenir. Bu amaç için ayrılacak kaynak, aktif işgücü programları için Kuruma tahsis edilen kaynağın yüzde beşini geçemez.”

MADDE 12 − Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki 31/A inci madde eklenmiş ve diğer maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.

Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde uygulanacak programlar

MADDE 31/A – (1) Halk Eğitim veya Mesleki Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek, Kız Meslek, Turizm Meslek ve Ticaret Meslek liseleriyle düzenlenen kurslarda bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkra hükmü uygulanmaz. Bu kapsamda düzenlenecek kurslara tahsis edilecek ödenek Genel Müdürlükçe il müdürlüklerine tahsis edilen bütçenin yüzde beşini geçemez. Bu oranı iki katına kadar artırmaya Yönetim Kurulu yetkilidir.”

MADDE 13 − Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 2 (1) Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi kapsamında gerçekleştirilen kurs ve işbaşı eğitim programlarına ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.”

GEÇİCİ MADDE 3 (1) Kurumca düzenlenen İş ve Meslek Danışmanlığı eğitimlerinde, 31/12/2012 tarihine kadar bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uygulanmaz, kursiyer zaruri gideri ödemeleri ise aynı maddenin ikinci fıkrası doğrultusunda yapılır.”

MADDE 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15 − Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

31/12/2008

27097 (6. Mükerrer)

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

1

19/6/2009

27263

2

7/1/2010

27455

3

12/10/2010

27727

_____

www.vergiburosu.com

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,099