Sporcular İçin Sosyal Güvenlik Rehberi /6 – Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-25.10.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

SPORCULAR İÇİN SOSYAL GÜVENLİK REHBERİ -6

Kimler Devlet Sporcusu sayılıyor?

Alanlarında önemli başarılara imza atmış kişilerin, devlet tarafından taltif edilmesi pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bir gelenektir. Bu geleneğin bir tezahürü de başarılı sporculara Devlet Sporcusu unvanının verilmesidir. Bu unvanın verilmesi, geri alınması ve unvana sahip olanların aynı kavuşacakları özel haklar Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması İle Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun’da düzenlenmiştir.

Uluslar arası derece gerekiyor

Devlet sporcusu unvanının elde edilebilmesi için, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından olimpik, paralimpik ve defolimpik spor dalları içinde kabul edilmiş spor branşlarının büyükler kategorisinde yapılan olimpiyat oyunlarında veya Dünya şampiyonalarında;

”          Ferdi spor dallarında birincilik elde eden sporculara,

”          Takım veya takım tasnifi yapılan spor dallarında takım halinde ilk üçe giren sporcular ile bu sporcuların milli takım teknik direktör ve antrenörlerine,

”          Avrupa şampiyonalarında final oynayan milli takım sporcuları ile bunların teknik direktör ve antrenörlerine,

Devlet Sporcusu unvanı veriliyor.

Fatih Terim ve ekibi de Devlet Sporcusu sayılacak

Burada saydığımız maddelerden ikincisi, aslında yasa çalışmalarının ilk halinde bulunmuyordu. Fakat A Milli Futbol Takımımız geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonasında yarı final oynayıp da üçüncü olunca, yasa tasarısına bu hüküm eklendi. Böylece geçen yıl milli takım kadrosundaki bütün futbolcular, Fatih Terim ve yardımcıları Devlet Sporcusu sayıldı. Devlet Sporcusu unvanı verileceklerin sporda şiddet, şike veya doping suçundan dolayı ömür boyu hak mahrumiyeti cezası almamış olmaları gerekir.

Unvan Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor

Devlet Sporcusu seçilen adaylara Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile Devlet Sporcusu unvanı verilir. Devlet Sporcusu seçilenlere verilen berat Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıyor. Kanunun uygulamaya girdiği 9 Temmuz 2008 tarihinden sonra, Devlet Sporculuğu unvanını hak eden ilk sporcumuz Pekin Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan güreşçimiz Ramazan ŞAHİN oldu.

Devlet Sporcusu unvanı; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanın Başkanlığında Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı ve ilgili federasyon başkanından oluşacak Kurulun gerekçeli kararı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile geri alınıyor.

VIP salondan geçiş ve yeşil pasaport!

Devlet sporculuğu unvanını elde eden sporcular VIP salonlarını kullanabiliyorlar. Yine devlet sporcuları, müracaatları durumunda  5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A Maddesinde düzenlenen “Hususi Damgalı Pasaport” (yeşil pasaport) alabiliyor.

SORU-CEVAP

Eski sporcular da yeni haklardan yararlanacak mı?

Soru: Sadettin Bey, sizin de yazdığınız gibi geçtiğimiz yıl sporcu şeref aylığı ve devlet sporculuğu için yasa çıkartıldı. Ben güreş milli takımında 1980’li yıllarda görev yapmış ve Avrupa derecesi almış eski bir güreşçiyim. Bizim derece aldığımız yıllarda bu haklar yoktu, yeni verildi. Peki, biz bu yeni haklardan yararlanabilecek miyiz? Bunun için ne yapmamız gerekiyor? R. Umar

Cevap: Değerli okurum, Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması İle Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun’da belirtilen derecelerden birisine sahipseniz, elbette size de şeref aylığı veya devlet sporcusu unvanı verilecektir. Bu açıdan kanunda eski-yeni sporcu ayrımı yapılmamıştır. Tarafınıza aylık bağlanabilmesi için öncelikle, dereceye girdikten sonra ömür boyu hak mahrumiyeti cezası almadığınızı veya doping gibi sebeplerle derecenizin geçersiz hale gelmediğini GSGM’den belgelemeniz gerekiyor. akabinde de aylık bağlanması için Maliye Bakanlığı’na yazılı müracaat edeceksiniz.

MUSTAFA EKŞİ (G.Saray’da oynadı, eski genç milli voleybolcu)

– Şu an bir sosyal güvenceniz var mı?

MUSTAFA EKŞİ: Sosyal güvencem var.

– Emekli aylığı alıyor musunuz? Hangi kurumdan emekli oldunuz?

M.E: Bu soruya yanıt vermek istemiyorum. Özel bir konu…

– Kulüpler sağlık sigortası ve emeklilik yönünden gerekli özeni gösteriyor mu?

M.E: Dört dörtlük bir şey yok. Kulüpler her sporcusunu yasaya göre sigortalı yapmak zorunda. Biz lisanslı sporcularımızı sigortalı yapıyoruz. Kulüpler sporcularını sigortalamazsa sorun yaşar. Biz bunları denetliyoruz ve belgelerini istiyoruz.

– Aktif spor yaşantınızdan geriye bir sağlık sorununuz kaldı mı? Eğer kaldıysa tedavi masraflarınızı nasıl karşılıyorsunuz?

M.E: Her sporcunun aktif spor yaşantısında bazı sorunları olabilir. Örneğin benim sporu bıraktıktan sonra dizlerim ağrıdı. Voleybol zor bir spor dalı. Kendinize çok iyi bakacaksınız, iyi besleneceksiniz.

– Şu an aktif spor yaşantısında olan gençlere neler önerirsiniz?

Yarın: Sporcuların sosyal haklar bakımından sorunları

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,109