Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-55.1.B)

31 Aralık 2014  ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 29222 (4. Mükerrer)

TEBLİĞ

Sermaye Piyasası Kurulundan:

PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ VE BU ŞİRKETLERİN FAALİYETLERİNE

İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (III-55.1)’NDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(III-55.1.b)

MADDE 1 2/7/2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1)’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“d) İhtisas Personeli: Araştırma uzmanı, fon müdürü, iç kontrol elemanı, müfettiş, portföy yöneticisi, risk yönetim birimi personeli ve yatırım danışmanını,”

“t) Alt Portföy Yöneticiliği: Yapılacak bir sözleşme çerçevesinde, yetkili bir kuruluş tarafından yönetilen portföyün belirli bir kısmının veya tamamının hizmet verilen kuruluşun müşterileri ile doğrudan sözleşme imzalanmaksızın yönetilmesi faaliyetini,”

MADDE 2 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Şirketin, 9 uncu maddede yer alan faaliyetlerle sınırlı olarak hizmet vermek üzere kurulması da mümkündür.”

“(5) Şirketler, faaliyet izni başvuruları sırasında sunmayı planladıkları yan hizmetleri de Kurula bildirmekle yükümlüdürler. Faaliyet izninin alınmasından sonra, başka yan hizmetlerin de sunulmak istenmesi halinde, bunlar için de ayrıca Kurula bildirimde bulunulur. Kurula yapılan bildirimi takiben 20 iş günü içinde Kurulca aksi yönde görüş bildirilmedikçe, bildirimde bulunulan yan hizmetler Kurulun yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerine uygun olarak yürütülür. Kurulca istenecek eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması için geçen süreler bu sürenin hesabında dikkate alınmaz.”

MADDE 3 Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (7) ve (8) numaralı alt bentleri ile üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“7) İşlem yasaklı olmaması,

8) Muaccel vergi borcu bulunmaması,”

“(3) Şirket ortaklarının yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen belgelerin muadili istenir. Önemli etkiye sahip ortağın yurtdışında yerleşik olması halinde, birinci fıkranın (g) bendinde yer alan şartların değerlendirilmesine ilişkin esaslar Kurulca belirlenir.

(4) Kurucu ortağın veya önemli etkiye sahip ortağın banka olması halinde, bankanın birinci fıkranın (e) bendinin (8) nolu alt bendinde belirtilen niteliği taşıdığını tevsik eden bilgi ve belgelerin Kurula gönderilmesi ve Kurul tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygun görüşünün alınması yeterlidir. Bankada sahip olunan doğrudan ve dolaylı pay sahipliği yoluyla Şirkette önemli etkiye sahip ortak olunması halinde bu kişiler için birinci fıkranın (e) bendinde yer alan şartlar aranmaz.”

MADDE 4 Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Yurtdışında yerleşik kişilerce temin edilecek bilgi ve belgeler hakkında bu madde hükümleri kıyasen uygulanır. Kurul, temin edilecek belgelerin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesini isteyebilir.”

MADDE 5 Aynı Tebliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Şirket, portföy yöneticiliği faaliyetine başlayabilmek için, Kurulca kuruluş izninin tebellüğ edildiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde gerekli faaliyet izni ve yetki belgesinin alınması talebiyle Kurula başvurmak zorundadır. Aksi halde verilen kuruluş izni iptal edilir. Kurulca uygun görülecek makul gerekçelerin varlığı halinde, bu fıkrada belirtilen üç aylık süre bir defaya mahsus olmak üzere üç ay daha uzatılabilir.”

“(3) Şirkette görevli her seviyedeki ihtisas personelinin yetki, görev ve sorumluluklarını içeren görev tanımları ile iş akışları yazılı hale getirilir ve Şirketin yönetim kurulunca karara bağlanarak ilgili personele imza karşılığında teslim edilir. Söz konusu görev tanımları etkin bir iç kontrolün sağlanmasını teminen tüm personelin kendi görevlerini yazılı prosedürlere uygun olarak yerine getirme yükümlülükleri ile meslek ilkeleri ile bağdaşmayan uygulamalar ve kurum politikalarına aykırı veya yasal olmayan faaliyetler gibi hususları üst yönetime aktarmalarını sağlayacak prosedürleri de içermelidir. Görev, yetki ve sorumluluklar ile iş akış prosedürlerindeki değişiklikler de personele imza karşılığında tebliğ edilir.”

MADDE 6 Aynı Tebliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 (1) Şirket;

a) Münhasıran payları yurt dışında yerleşik kişilere pazarlanacak yabancı kolektif yatırım kuruluşu kurmak ve yönetmek ile yurt dışında yerleşik kişilere portföy yönetim hizmeti vermek,

b) Münhasıran girişim sermayesi yatırım fonu kurmak ve yönetmek,

c) Münhasıran gayrimenkul yatırım fonu kurmak ve yönetmek

üzere kurulabilir.

(2) Birinci fıkra kapsamındaki şirketlere ilişkin olarak, bu madde hükümlerine aykırı olmayan bu Tebliğin diğer hükümleri saklı kalmak üzere, aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Şirket hakkında 8 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendi, 20 nci maddenin üçüncü fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ve 28 inci maddenin beşinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Şirket hakkında 5 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen başlangıç sermayesi tutarı ile 28 inci maddenin birinci, ikinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen asgari özsermaye ve sermaye tutarları yarısı olarak uygulanır.

b) Sermaye yeterliliğine ilişkin olarak hazırlanacak tablolar ile alt portföy yöneticiliği kapsamında yönetilen portföy sayısı ve büyüklüğüne ilişkin bilgiler ayda bir olmak üzere ilgili dönemi takip eden beş iş günü içerisinde Kurulca uygun görülen yöntemlerle Kurula gönderilir. Kurul gerekli görmesi halinde bu tabloların hesaplama ve Kurula gönderilme zamanını değiştirebilir.

c) Şirket, yönetilen portföy büyüklüğünden bağımsız olarak 19 uncu maddede belirtilen esaslara uygun şekilde, teftiş hizmetini, iç kontrol hizmetini ve araştırma hizmetini yatırım kuruluşlarından, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmek şartıyla risk yönetim sistemi ile muhasebeye ilişkin hizmetleri yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan alabilir. İç kontrol elemanının görev ve sorumlulukları, tecrübe şartını taşımak kaydıyla müfettiş tarafından da yerine getirilebilir.

(3) Gayrimenkul portföy yönetim şirketinin muhasebesinden sorumlu personel fon hizmet birimi kurulmasına gerek olmaksızın 14 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen görevleri yerine getirebilir. Şirket, bireysel portföy yöneticiliği faaliyeti ve yatırım danışmanlığı faaliyeti ile kurucusu veya yöneticisi olmadığı yatırım fonlarının katılma paylarına ilişkin olarak pazarlama ve dağıtım faaliyetinde bulunamaz, bu Tebliğde yer alan yan hizmetleri veremez. Şirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin gayrimenkul alım satım işi haricinde gayrimenkul yatırımları konusunda en az beş yıllık tecrübeye, genel müdürün ise Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına veya gayrimenkul alım satım işi haricinde gayrimenkul yatırımları konusunda en az beş yıllık tecrübeye sahip olması zorunludur. Şirket bünyesinde Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca gayrimenkul değerleme lisansına sahip bir değerleme uzmanı ile bu fıkrada belirtilen yönetim kurulu üyesi ile genel müdürden oluşan en az üç kişilik bir yatırım komitesinin oluşturulması zorunludur. Şirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasası araçlarına ilişkin kısmının yönetimi için en az bir portföy yöneticisi istihdam edilir veya imzalanacak bir sözleşme kapsamında, diğer Şirketlerden yatırım danışmanlığı ve/veya portföy yöneticiliği hizmeti alınır. Şu kadar ki, para ve sermaye piyasası araçlarına sadece fona likidite sağlanması amacıyla yatırım yapılması halinde bu zorunluluk aranmaz.

(4) Girişim sermayesi portföy yönetim şirketinin muhasebesinden sorumlu personel fon hizmet birimi kurulmasına gerek olmaksızın 14 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen görevleri yerine getirebilir. Şirket, bireysel portföy yöneticiliği faaliyeti ve yatırım danışmanlığı faaliyeti ile kurucusu veya yöneticisi olmadığı yatırım fonlarının katılma paylarına ilişkin olarak pazarlama ve dağıtım faaliyetinde bulunamaz, bu Tebliğ’de yer alan yan hizmetleri veremez. Şirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin girişim sermayesi yatırımları konusunda en az beş yıllık tecrübeye, genel müdürün ise Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına veya girişim sermayesi yatırımları konusunda en az beş yıllık tecrübeye sahip olması zorunludur. Ayrıca, dört yıllık yükseköğrenim görmüş ve girişim sermayesi yatırımları konusunda en az beş yıllık tecrübeye sahip bir kişi, bu fıkrada belirtilen yönetim kurulu üyesi ile genel müdürden oluşan en az üç kişilik bir yatırım komitesinin oluşturulması zorunludur. Genel müdürün, şirketin kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu girişim sermayesi yatırım fonlarının portföyünde bulunan şirketlerde, Kurulun girişim sermayesine yönelik düzenlemelerinde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla sınırlı olmak üzere icrai nitelikte görev alması mümkündür. Şirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasası araçlarına ilişkin kısmının yönetimi için en az bir portföy yöneticisi istihdam edilir veya imzalanacak bir sözleşme kapsamında, diğer Şirketlerden yatırım danışmanlığı ve/veya portföy yöneticiliği hizmeti alınır. Şu kadar ki, para ve sermaye piyasası araçlarına sadece fona likidite sağlanması amacıyla yatırım yapılması halinde bu zorunluluk aranmaz.

(5) Münhasıran payları yurt dışında yerleşik kişilere pazarlanacak yabancı kolektif yatırım kuruluşu kurmak ve yönetmek üzere kurulan şirket yurt dışında yerleşik kişilere yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği ve bu Tebliğ kapsamındaki yan hizmetleri verebilir, kurucusu ve yöneticisi olmadığı fonların katılma paylarına ilişkin pazarlama ve dağıtım faaliyetinde bulunabilir. Şirketin kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu yabancı kolektif yatırım kuruluşu için kurulu olduğu ülkede fon hizmet biriminin görev ve sorumluluklarını yerine getirecek benzer organizasyonun oluşturulması ve bu durumu tevsik edici bilgi ve belgelerin Kurula iletilmesi halinde, sadece bu müşterilerle sınırlı olmak üzere 14 üncü madde çerçevesinde fon hizmet birimi kurma şartı aranmaz. Bu şirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin ve genel müdürünün finansal piyasalar alanında en az beş yıllık tecrübeye sahip olması zorunludur. Şirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasası araçlarına ilişkin kısmının yönetimi için en az bir portföy yöneticisinin istihdam edilmesi zorunludur.”

MADDE 7 Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Şirket bünyesinde risk yönetim hizmetini sağlayan birim, portföyün yönetiminden sorumlu birimden bağımsız olmalıdır. Risk yönetimini gerçekleştirecek birimin personelinin risk kontrolüne ilişkin işlemleri yerine getirebilecek bilgi ve tecrübe düzeyi ile Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı ile Türev Araçlar Lisansına sahip olması gerekmekte olup, birimde görevli en az bir kişi münhasıran portföyün risk yönetim sisteminin oluşturulması ve uygulanması ile sorumludur.”

MADDE 8 Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(8) Müfettişlerin ücret ve diğer özlük hakları yönetim kurulu veya TTK’nın 367 nci maddesi uyarınca bir iç yönerge ile devredilmesi halinde iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi tarafından belirlenir.”

MADDE 9 Aynı Tebliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Fon hizmet birimi bünyesinde fon müdürü ve fon işlemleri için gerekli mekan, teknik donanım ve muhasebe sistemi ile yeterli sayıda personelin bulundurulması zorunludur. Fon müdürü asgari olarak fon hizmet biriminin organizasyonunun sağlanması, fon ile ilgili yasal ve diğer işlemlerin koordinasyonu, yürütülmesi ve takibinden sorumludur. Fon müdürü, portföy yöneticiliği faaliyetinde bulunamaz. Fon müdürünün herhangi bir sebepten dolayı görevden ayrılması halinde altı iş günü içinde yeni bir fon müdürü belirlenir ve Kurula bildirilir.”

MADDE 10 Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“a) Aracılık faaliyetlerinde bulunamaz.”

“d) Sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olan ortaklıklarda ve yöneticilerinin ayrı ayrı veya birlikte sermayesinin %25’inden fazlasına sahip oldukları ortaklıklarda pay sahibi olamaz.”

MADDE 11 Aynı Tebliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 19 (1) Şirket, bu maddede belirlenen esaslar çerçevesinde, faaliyetleri sırasında teftiş hizmeti, iç kontrol hizmeti, araştırma hizmeti ve fon hizmet birimi hizmeti ile risk yönetimi sistemi ve bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri Kuruldan izin alınması şartıyla dışarıdan temin edebilir.

(2) Yönetilen portföy büyüklüğüne göre 28 inci maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) bendi kapsamına giren Şirket, teftiş hizmetini, iç kontrol hizmetini ve araştırma hizmetini yatırım kuruluşlarından, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmek şartıyla risk yönetim sistemine ilişkin hizmeti yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan,

b) (b) bendi kapsamına giren Şirket, araştırma hizmetini yatırım kuruluşlarından, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmek şartıyla risk yönetim sistemine ilişkin hizmeti yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan,

temin edebilir. Şirketin kurucu ortağının ya da önemli etkiye sahip ortağının yurtdışında yerleşik olması halinde Şirket, yurt dışında yerleşik benzer kuruluşlardan da hizmet alabilir.

(3) Şirket, fonlarla ilgili işlemlerin düzgün yürütülebilmesini teminen oluşturulacak fon hizmet biriminin sunacağı hizmetler ile bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan temin edebilir.

(4) Dışarıdan hizmet alınabilmesi için söz konusu hizmetlerde yönetim, içerik tasarımı, erişim, kontrol, denetim, güncelleme, bilgi veya rapor alma gibi fonksiyonlarda karar alma gücü ve sorumluluğunun Şirkette olması gerekir.

(5) Dışarıdan hizmet alımı, Şirket ile hizmet sağlayıcı kuruluş arasında imzalanan, işin niteliğine uygun bir sözleşme kapsamında yürütülür.

(6) Şirketin, hizmet sağlayıcı kuruluşun, sağlanacak hizmeti istenilen kalitede gerçekleştirebilecek düzeyde teknik donanım, altyapı, mali güç, tecrübe, bilgi birikimi ve insan kaynağına sahip olup olmadığını tespit etmesi zorunludur. Hizmet sağlayıcı kuruluş tarafından görevlendirilen ihtisas personelinin Tebliğde belirtilen şartları sağlaması zorunludur. Şu kadar ki, söz konusu hizmetin yatırım kuruluşlarından sağlanması halinde Tebliğde ilgili ihtisas personeli için aranan mesleki yeterlilik ile varsa tecrübe şartının sağlanması yeterlidir. Ayrıca söz konusu ihtisas personelinin yetki, görev ve sorumluluklarını içeren görev tanımları ile iş akışlarının yazılı hale getirilerek hizmet alımına ilişkin sözleşmenin eki haline getirilmesi ve ilgili kişiye imza karşılığında teslim edilmesi zorunludur.

(7) Dışarıdan hizmet alan Şirket, hizmet alımına ilişkin iş akış prosedürlerini oluşturmak ve gerekli iç kontrol mekanizmalarını kurmak zorundadır. Dışarıdan hizmet alımından doğabilecek riskler ile hizmetlerin herhangi bir surette kesintiye uğraması veya aksaması durumunda uygulamaya konulacak bir eylem planıyla birlikte bu risklerin yönetilmesine ve alınan destek hizmetinin ikame edilebilirliğine ilişkin bilgilere bu Tebliğ uyarınca hazırlanan acil ve beklenmedik durum planında yer verilir.

(8) Dışarıdan hizmet alımı; Şirketin sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz ve Şirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini, ilgili düzenlemelere uymasını ve etkin biçimde denetlenmesini engelleyici nitelikte olamaz.

(9) Şirket, bu Tebliğ kapsamında dışarıdan sağlanan hizmetler için de portföy yönetim hizmeti verdiği kişilerin menfaatlerinin korunmasına ve sır saklamaya ilişkin gerekli tüm önlemlerin alınmasından sorumludur.

(10) Hizmetin yurtdışından sağlanması halinde;

a) Hizmet sağlayıcı kuruluşun faaliyet gösterdikleri ülke düzenlemeleri ve uygulamalarında, Kurula ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeleri zamanında, eksiksiz ve doğru sunulmasına ve bu kuruluşlardan alınan hizmetle ilgili Kurul tarafından denetim yapılmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmaması zorunludur.

b) Şirket, ülke riskini dikkate almak ve hizmetin herhangi bir surette kesintiye uğraması veya aksaması durumunda iş devamlılığını ve gerekirse bu hizmetin yurt içinden alınmasını sağlayacak eylem planlarını hazır bulundurmak zorundadır.

c) Bu hizmeti sunan kuruluş ile çalışanlarının Tebliğ şartları karşısındaki durumu ilgili ülke düzenlemeleri dikkate alınarak Kurulca değerlendirilir.

(11) Kurul hizmet sağlayıcı kuruluşlardan, Kanun ve bu Tebliğ hükümleri ile ilgili her türlü bilgiyi istemeye, bunların tüm defter ve belgeleri ile elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dâhil tüm kayıtlar ve sair bilgi ihtiva eden vasıtalar ile bilgi işlem sistemini incelemeye, bunlara erişimin sağlanmasını istemeye ve bunların örneklerini almaya, işlem ve hesaplarını denetlemeye, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya, gerekli tutanakları düzenlemeye yetkili olup, ilgililer de istenilen bilgi, defter ve belge ile elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dâhil tüm kayıtlara ve sair bilgi ihtiva eden vasıtalar ile bilgi işlem sistemine erişim sağlamak, kayıtların ve bilgi ihtiva eden vasıtaların örneklerini vermek, yazılı ve sözlü bilgi vermek ve tutanakları imzalamakla yükümlüdürler.”

MADDE 12 Aynı Tebliğin 20 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Şirket personeli; genel müdür, genel müdür yardımcıları ve ihtisas personeli ile hizmet personeli dışındaki diğer personelden oluşur. Yönetici, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları ile sermaye piyasaları ile ilgili birimlerin yönetiminden sorumlu kişilerdir.

(2) Şirketin yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürünün 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) ila (9) no’lu alt bentlerinde sayılan şartları taşıması, genel müdür yardımcısının, ihtisas personelinin ve ihtisas personelinin bağlı bulunduğu birim yöneticilerinin ise 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) ila (7) no’lu alt bentlerinde sayılan şartları taşıması gerekmektedir. Ayrıca, şirket yöneticileri ve fon müdürünün dört yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun olmaları gerekmektedir.

(3) Şirketin;

a) Genel müdürünün ve genel müdür yardımcılarının finansal piyasalar alanında en az yedi yıllık mesleki tecrübeye ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisans Belgesine sahip olması,

b) En az üç kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun, finansal piyasalar alanında en az yedi yıllık mesleki tecrübeye sahip olması, ayrıca yönetim kurulu üyelerinden en az birinin Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisans Belgesine ve Türev Araçlar Lisans Belgesine sahip olması,

c) Fon müdürünün sermaye piyasası alanında en az yedi yıllık tecrübeye ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisans Belgesine sahip olması,

ç) İhtisas personelinin Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca mesleki yeterliliklerini gösterir lisans belgesine sahip olması,

d) Tebliğ ve ilgili mevzuat uyarınca lisansa tabi unvan ve görevde çalışan personelinin görev yaptığı birimin varsa yöneticisinin de ilgili lisansa sahip olması,

gerekir.”

MADDE 13 Aynı Tebliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Şirketin ortaklık yapısındaki değişiklikler aşağıdaki esaslara tabidir.

a) Bir kişinin Şirket sermayesinin %10’u veya daha fazlasını temsil eden payları edinmek suretiyle Şirket ortağı olması veya bir ortağa ait payların Şirket sermayesinin %10, %20, %33 veya %50’sini aşması sonucunu veren pay edinimleri ile bir ortağa ait payların yukarıdaki oranların altına düşmesi sonucunu veren pay devirleri Kurulun iznine tabidir.

b) Yönetime katılma haklarında imtiyaz veren veya üzerinde intifa hakkı tanınan payların devri herhangi bir orana bakılmaksızın Kurul iznine tabidir. Ancak yönetime katılma haklarında imtiyaz veren veya üzerinde intifa hakkı tanınan payların çoğunluğuna sahip mevcut ortaklar tarafından bu nitelikteki payların devralınması halinde Kurula bildirim yeterlidir.

c) Şirkette pay sahibi bulunan tüzel kişilerin kendilerine ait pay devirleri, bu pay devirlerinin tüzel kişilerin ortağının Şirkette sahip olduğu sermaye veya oy haklarının dolaylı olarak %10, %20, %33 veya %50 oranlarını aşması veya bu oranların altına düşürmesi sonucunu doğurması hallerinde Şirketin faaliyet şartları bakımından Kurulun onayına tabidir.

ç) Yurt dışında yerleşik Şirket ortaklarının bu maddedeki hükümler çerçevesinde yaptıkları pay devirleri ilgili ülkenin mevzuatı da dikkate alınarak Kurulca değerlendirilir.

d) Bir kişinin, doğrudan veya dolaylı olarak, Şirketin sermayesinin yukarıdaki oranlara ulaşmayan veya bu oranlar arasında kalan pay devirlerinde ise devri izleyen 10 iş günü içinde yeni ortağa ilişkin bilgi ve belgelerle birlikte Kurula bildirimde bulunulur.

e) Bu madde kapsamındaki doğrudan ve dolaylı pay devirlerinde tek başına veya birlikte hareket ederek payları devralan gerçek ve tüzel kişiler ile önemli etkiye sahip ortaklar için de 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) ila (9) no’lu alt bentlerinde sayılan şartlar aranır. Payları devralan gerçek ve tüzel kişi ortak ile önemli etkiye sahip ortağın yurtdışında yerleşik olması halinde 5 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır.

f) Bankaların bu madde kapsamındaki pay edinimlerinde 5 inci maddenin dördüncü fıkrasında yer alan şartların sağlanması zorunludur.”

MADDE 14 Aynı Tebliğin 25 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Şirket, merkez ve varsa şubeleri bünyesindeki bireysel portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı, fon katılma payı pazarlama ve dağıtım hizmeti ve yan hizmet verdikleri müşterilerin hesaplarını, nakit ve menkul kıymet hareketlerini izleyecek defter ve kayıtları ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tutmak ve bulundurmak zorundadır.”

MADDE 15 Aynı Tebliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen Şirketin yönetmekte olduğu portföylere; bireysel portföy yöneticiliği hizmeti sunulan kişilerin, yatırım ortaklıklarının, emeklilik yatırım fonlarının ve kurucusu olduğu fonların portföyleri dahil edilirken; sadece yöneticisi olduğu fonların portföyleri, alt portföy yöneticiliği yapılan portföyler ve Şirketin kendi portföyü dahil edilmez. Şu kadar ki alt portföy yöneticiliği kapsamında yönetilen portföy sayısı ve büyüklüğüne ilişkin bilgiler bu maddenin beşinci fıkrası uyarınca Kurula yapılacak bildirimlere dahil edilir.”

MADDE 16 Aynı Tebliğin 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 Aynı Tebliğin EK/3’ünün VI nolu bölümünde yer alan “32 nci” ibaresi “33 üncü” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 18 Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

_

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,107