(2013/5503) Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2014 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Karar

8 Kasım 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28815

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2013/5503

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2014 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının ekli Kararda belirtildiği şekilde tespiti; Başbakan Yardımcılığının 30/9/2013 tarihli ve 15728 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 30/9/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

30/09/2013 TARİHLİ VE 2013/5503 SAYILI

KARARNAMENİN EKİ

KARAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İlkeler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Kararın amacı, 2014 yılında kamu işletmelerinin ülke kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak suretiyle işletmecilik faaliyetlerini yerine getirmelerini ve kendi değerlerini azami düzeye çıkartmalarını sağlayacak strateji ve yöntemleri belirlemektir.

(2) Bu Karar, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarını ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşları kapsar.

(3) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan veya Sayıştayca denetlenen diğer işletmeler, bu Kararın sadece 20 nci, 21 inci, 25 inci ve 27 nci madde hükümlerine tabidir.

Tanımlar

MADDE 2 (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Bağımsız denetim kuruluşu: 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca bağımsız denetim yapmak üzere Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetimle yetkilendirilen sermaye şirketlerini,

b) Kamu iktisadi teşebbüsü: 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi teşebbüsler ile bu teşebbüslerin aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kurulanlar hariç olmak üzere bağlı ortaklıklarını,

c) Kamu işletmesi: 1 inci madde kapsamına giren işletmeleri,

ç) Kamu teşebbüsü: (b) ve (d) bentlerinde sayılan teşebbüsleri,

d) Kuruluş: 4046 sayılı Kanuna tabi olup sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan özelleştirme programındaki işletmeci teşebbüsleri,

e) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,

f) Program: Bu Kararın ekinde yer alan tablodaki mali hedefler ile Müsteşarlıkça kamu teşebbüslerine gönderilecek 2014 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programını,

g) Uygulanan ekonomik politikalar: Onuncu Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program, Yıllık Program ve bunlara istinaden hazırlanan belgelerde yer alan politikaları,

ifade eder.

Genel ilkeler

MADDE 3 (1) Kamu teşebbüsleri, 2014 yılı faaliyetlerini, uygulanan ekonomik politikalar ile Program çerçevesinde aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak yürüteceklerdir:

a) Tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınacaktır.

b) Etkin bir insan kaynakları politikası izlenecektir. Bu çerçevede, tüm personelin kamu teşebbüsü içinde işin gereği ve ihtiyaçlar dikkate alınarak rasyonel bir şekilde dağıtılması ve mevcut olması halinde atıl personelin eleman açığı bulunan diğer hizmet birimlerine kaydırılması sağlanacaktır.

c) Stokta tutulacak mal ve hizmet üretimine ilişkin envanter miktarı (ana girdi ve yardımcı malzeme stokları) ile üretilen nihai ürün miktarı, 2014 yılı ile takip eden yıllarda yapılması öngörülen mal ve hizmet satışı dikkate alınarak optimum seviyede belirlenecektir.

ç) Atıl durumda olan gayrimenkuller, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla satış, kiralama veya bedelli devir gibi usullerle, rayiç bedel esas alınarak değerlendirilecektir.

d) Üretilecek mal ve hizmetlere yönelik tedarik edilecek hammadde miktarı ve fiyatı ile üretilen mal ve hizmetlerin miktar ve fiyatları, Programda yer alan hedefleri sağlayacak şekilde tespit edilecektir.

e) AR-GE ve inovasyon faaliyetlerine gereken özen gösterilecektir.

f) Kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde faaliyet gösterilecektir.

g) Piyasa koşullarında daha kaliteli ve düşük maliyetli mal ve hizmet üretmek amacıyla, üretim teknolojisindeki gelişmeler takip edilecek, bilgi ve iletişim alt yapısı ile organizasyon yapıları gözden geçirilecektir.

ğ) Kamu teşebbüsleri,  ticari kredi kullanımlarını ve mali yükümlülüklerini, Programda belirlenen hedefler çerçevesinde asgari düzeyde tutmak ve yönetmekle yükümlüdür.

h) Cari açığın azaltılmasını teminen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan üretim azami düzeye çıkarılacaktır.

İKİNCİ BÖLÜM

İstihdam ve Hizmet Alımları

Açıktan ve naklen atama

MADDE 4 (1) Teşebbüs içi eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı hallerde, kamu teşebbüslerinde;

a)  2013 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilenler ile 4/10/2012 tarihli ve 2012/3840 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında işe alınanlardan ayrılanlar  hariç) en fazla %75’i kadar personelin açıktan ve/veya naklen atanması,

b) 2013 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilenler ve 2012/3840 sayılı BKK kapsamında işe alınanlardan ayrılanlar  hariç) en fazla %10’u kadar personelin de, özelleştirme uygulamaları nedeniyle Devlet Personel Başkanlığına bildirilen nakle tabi personelden atanması,

hususlarında kamu teşebbüsünün yönetim kurulu yetkilidir.

(2) Müsteşarlıkça sermaye aktarımı yapılması öngörülen kamu iktisadi teşebbüslerinin (bunların bağlı ortaklıkları dahil) birinci fıkra kapsamındaki personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlıdır.

(3) Ataması müşterek kararname ile yapılan görevlere ve bu görevlere eş düzeydeki pozisyonlara atananlar, özel kanunlarda belirtilenler ve sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu teşebbüslerinde istihdam edilecek uçucu personel hariç, 2014 yılında emekli yeni personel istihdamı yapılmayacaktır.

(4) Kamu teşebbüslerince, 2012 ve 2013 yıllarında ilgili yıl genel yatırım ve finansman kararnameleri kapsamında Müsteşarlıktan veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığından uygun görüş alınan ve atama işlemlerine yönelik olarak Türkiye İş Kurumu ve/veya Devlet Personel Başkanlığı nezdinde gerekli işlemlere başlandığı halde sonuçlandırılamayan personel atama izinleri, 2014 yılında ilave bir izne ihtiyaç bulunmaksızın kullanılabilecektir.

(5) 2013 ve 2014 yıllarında açıktan atama yoluyla ilk defa işe alınan personele ait kadroların ölüm, istifa veya kurum dışı naklen atama sebebiyle personelin işe başlama tarihinden itibaren bir yıl içinde boşalması halinde, kamu teşebbüslerinin 2014 yılında herhangi bir izne ihtiyaç duymaksızın bu personel yerine yeni personel alma hakkı saklıdır.

(6) Üçüncü fıkra kapsamında yapılacak emekli personel atamaları (ataması müşterek kararname ile yapılan görevlere ve bu görevlere eş düzeydeki pozisyonlara atananlar hariç), birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen sınırlamalara tabidir. Dördüncü ve beşinci fıkralar kapsamında yapılacak atamalar ile, aynı alt sektörde faaliyet göstermeleri koşuluyla, ana teşebbüs ile bağlı ortaklıkları arasında yapılacak naklen personel atamaları ise birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen sınırlamaların dışındadır.

İlave atamalar

MADDE 5 (1) Uluslararası standartlar çerçevesinde istihdamına gerek görülen özel niteliklere sahip personel, yeni üretim tesisi, işletme birimi kurulması veya devir alınması veya yeni hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi halinde bu tesisler için gerekli personel, kamu teşebbüslerinin mal veya hizmet üretiminde artış görülmesi veya faaliyet alanının genişlemesi durumunda ihtiyaç duyulan personel ve AR-GE faaliyetleri için istihdamına gerek duyulan personele yönelik talepler ve diğer nedenlerle kamu teşebbüsünce ortaya konulan personel ihtiyacına ilişkin talepler ilave atamalar kapsamında değerlendirilebilir. Kamu teşebbüsleri söz konusu ihtiyaçlarına ilişkin detaylı analiz ve gerekçeleri ilgisine göre Müsteşarlığa veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirir. Müsteşarlığın veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü üzerine, bu talepler, kamu teşebbüsü tarafından statü ve unvan belirtilerek Devlet Personel Başkanlığına gönderilir. Söz konusu atama izinlerine ilişkin talepler Devlet Personel Başkanlığınca unvan değişikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır. Bu fıkra kapsamında ilaveten atanacak personel sayısı,  2013 yılında ayrılan personel sayısının (askerlik ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilenler ve 2012/3840 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında işe alınanlardan ayrılanlar  hariç)  %25’ini geçemez.

(2) Kalkınma Bakanlığı tarafından uygun görülen yatırımlar kapsamında kurulan ve personel ihtiyacı 4 üncü madde ile bu maddenin birinci fıkrası kapsamında karşılanamayan yeni tesis ve işletme birimlerine ilişkin personel talepleri Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Kamu teşebbüslerince, istihdam maliyetleri kısmen veya tamamen uluslararası kuruluşlar tarafından karşılanan personele ilişkin atamalar, uluslararası standartlarca belirlenen asgari istihdam sayısı koşullarının karşılanması amacıyla yapılacak olan kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri ile gemi trafik hizmetleri sisteminde görev yapacak kılavuz kaptan, gemi adamı ve deniz trafik operatörü atamaları sadece ilgili alanda istihdam edilmek kaydıyla 4 üncü maddenin birinci fıkrası ile bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen sınırlamalara tabi değildir.

Zorunlu istihdam

MADDE 6 (1) Aşağıda belirtilen atamalar, 4 üncü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen sınırlamaların dışındadır. Bu kapsama giren personel, herhangi bir izne tabi olmaksızın, boş kadro/pozisyon dahilinde göreve başlatılabilir.

a) İlgili yıl içinde asgari sınırlara göre kontenjan açığı doğması kaydıyla, özel kanunlar ve ilgili mevzuat gereği çalıştırılması zorunlu olan personele  ilişkin atamalar.

b) Ataması müşterek kararname ile yapılan görevlere ve bu görevlere eş düzeydeki pozisyonlara ilişkin atamalar.

c) İlgili mevzuat hükümleri gereğince, teşebbüs tarafından gönderildiği eğitim veya görevlendirmeler kapsamında teşebbüse karşı mecburi hizmet ile yükümlü bulunan personele ilişkin atamalar.

ç) Askerlik hizmeti sonrasında teşebbüsteki görevine geri dönen personele ilişkin atamalar.

d) Profesyonel sendikacı olarak görev yapmasının ardından teşebbüse geri dönen personele ilişkin atamalar.

(2) Mahkeme kararları nedeniyle göreve başlatılması gereken personele ilişkin açıktan atamalar öncelikle 4 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan, bunun yeterli olmaması halinde ise izleyen yıllar kontenjanlarından mahsuben gerçekleştirilir.

(3) Engelli personel istihdamında, teşebbüsün işçisi iken sakatlanmış olanlara öncelik tanınır.

Sınavlar

MADDE 7 (1) Açıktan atama yoluyla personel alımları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve/veya Türkiye İş Kurumu ile Devlet Personel Başkanlığının yürürlükteki mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılacak sınavlarda başarılı olanlar arasından, ilgili yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

(2) Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Asistan Hava Trafik Kontrolörü ve Stajyer AIM Memuru pozisyonlarına yapılacak atamalarda, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. DHMİ Genel Müdürlüğü bu pozisyonlara atama yapmak için yürürlükteki mevzuata uygun olarak açıktan atama izni alınmış pozisyonların sayısı ve unvanı ile genel mevzuattaki ve kendi mevzuatındaki koşulları, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) taban puanını, Resmî Gazete ile Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az ikisinde ilan vermek suretiyle adaylara duyurur. KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sayıda aday yazılı sınava çağrılır. Çağrılan adaylar arasından seçme işlemi DHMİ Genel Müdürlüğünce 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesine göre gerçekleştirilir.

(3) Kamu teşebbüsleri, 2014-2016 döneminde, Türkiye İş Kurumu ve kamu teşebbüsünün karşılıklı mutabakatı olması halinde, Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenecek istihdam garantili eğitimler vasıtasıyla personel temin edebilirler. Bu şekilde yapılacak atamalar öncelikle 4 üncü ve 5 inci maddelerin birinci fıkraları kapsamında doğan kontenjandan, bunun yeterli olmaması halinde ise izleyen yıllar kontenjanlarından mahsuben gerçekleştirilir.

Geçici işçiler

MADDE 8 (1) Kamu teşebbüsleri, 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kanun çerçevesinde, yıl içerisinde 179 prim gün süresini aşmamak üzere ve sadece mevsimlik işlerde ve/veya kampanya işlerinde geçici işçi çalıştırabilir. Söz konusu geçici işçilerle yapılacak sözleşmelerde işçinin mevsimlik ve/veya kampanya işçisi olduğu belirtilir.

(2) 2014 yılında geçici işçilerin çalıştırılacakları toplam adam/ay süresi, bir önceki yılı aşmayacak şekilde, yıl içinde askerden dönecekler de dikkate alınarak, ilgisine göre Müsteşarlığın veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü alındıktan sonra Devlet Personel Başkanlığına vize ettirilir.

(3) Usulüne uygun vize edilen cetvellerin bir örneği, Devlet Personel Başkanlığınca, ilgili kamu teşebbüsüne, Sayıştay Başkanlığına, Müsteşarlığa ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderilir. Bu vize işlemi yapılmaksızın ilgili personele ödeme yapılamaz.

Fazla çalışma

MADDE 9 (1) Kamu teşebbüsleri, 2014 yılında, 2012/3840 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2013 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının tespitine ilişkin Kararın 9 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları kapsamında 2013 yılı için belirlenen fazla çalışma tavanını (saat/yıl) aşmayacak şekilde fazla çalışma yaptırabilirler.

(2) Fazla çalışma tavanının yeterli olmaması halinde, birinci fıkraya göre belirlenen tavanı %10’una kadar artırmaya kamu teşebbüsü yönetim kurulu yetkilidir.

(3) Ürün alım kampanya faaliyetleri rekolteye bağlı olarak değişiklik gösteren, yeni mal veya hizmet üretim birimleri faaliyete geçen veya tesis veya birimleri başka bir kamu işletmesine devredilen, özelleştirilen veya başka bir kamu işletmesinin tesis veya birimlerini devralan, mal veya hizmet üretiminde artış görülen, rehabilitasyon ve bakım onarım faaliyetleri yürüten kamu teşebbüsleri ile üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden kamu teşebbüslerinde fazla çalışma tavanı ilgisine göre Müsteşarlık veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden belirlenebilir.

Pozisyon iptali

MADDE 10 (1) Maaş ve ücret ödemeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca karşılanan kuruluşlarda, 2013 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı 30/6/2014 tarihine kadar yönetim kurulu kararı ile iptal edilecek  ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bilgi verilecektir.

Diğer istihdam şekilleri

MADDE 11 (1) Kamu teşebbüsleri, bu Kararda bahsi geçmeyen her türlü personel alımından önce ilgisine göre Müsteşarlıktan veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığından izin almak zorundadır.

İhale yoluyla hizmet alımı

MADDE 12 (1) Kamu ihale mevzuatında tanımı yapılan hizmetler, 2014 yılında 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu, teşebbüs ana statüsü ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla temin edilebilir. Bu Kararın yayımı tarihinden itibaren, kamu teşebbüsleri, kamu ihale mevzuatı gereklerini yerine getirmek şartıyla, 2014 yılı için hizmet alımı ihalesi sürecini başlatabilirler.

(2) Kamu teşebbüsleri, maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla, Program kapsamında işletme bütçelerini 2014-2016 dönemini kapsayacak şekilde yaparak çok yıllı hizmet alımlarına çıkabilirler. Özel niteliği nedeniyle üç yıldan fazla süreli sözleşme yapılmasına ihtiyaç duyulan hizmet alımlarının yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar, Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığının görüşünün alınmasını müteakip ilgili Bakan tarafından verilir.

(3) Program hedefleri ve işletme bütçesi kısıtları dahilinde, 2014 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin tutarı, bu Kararın 22 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca bildirilecek olan tutarı aşamaz. 2013 yılında yüklenici firma aracılığıyla sağlanan hizmetlerin 2014 yılında teşebbüs personeli eliyle yapılması veya bu hizmetlere ihtiyaç kalmaması durumunda, anılan hizmet alımları için ayrılan hizmet alımı tutarı, 2014 yılı tavanından düşürülür. 2015 yılı ve sonrasına ilişkin hizmet alımı tavanları, bu fıkra kapsamında bildirilen tavanın her yıl için %5’er artırılması yoluyla hesaplanır.

(4) Teşebbüs ve çalışanlarının kurmuş olduğu vakıf, sandık ve diğer organizasyonlar ile bunların kurmuş olduğu veya iştirak ettiği şirketler, doğrudan veya dolaylı olarak hizmet alımı ihalelerine iştirak edemez ve bunlardan herhangi bir şekilde hizmet alımı yapılamaz.

(5) Kamu teşebbüsleri ihale yoluyla yaptırdıkları hizmet alımlarına ilişkin olarak, Müsteşarlığa, Kalkınma Bakanlığına, Devlet Personel Başkanlığına, Sayıştay Başkanlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına Mart ayı sonuna kadar sunulmak üzere rapor hazırlar. Söz konusu raporda, her bir ihale bazında hizmet alımlarının niteliği, önem derecesi, hizmetin dışarıdan alım yoluyla yaptırılmasının gerekçesi, ihale kapsamında kaç kişi çalıştırıldığı, maliyeti, ileriki yıllarda devam edip etmeyeceği, süresi ve sözleşmelerin yenilenmesi sırasında sağlanabilecek tasarruf konularında detaylı bilgiler bulunur.

(6) Bu Karar kapsamında dışarıdan alınacak hizmetlere ilişkin ihalelerin ilgili mevzuata uygun bir şekilde yapılmasından ve ihalenin kamu teşebbüsüne en az mali yük getirecek şekilde sonuçlanmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasından kamu teşebbüsü yönetim kurulu sorumludur.

İlave hizmet alımları

MADDE 13 (1) Yeni üretim tesisi, işletme birimi kurulması veya devir alınması, yeni hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi, kamu teşebbüslerinin mal veya hizmet üretiminde artış görülmesi veya faaliyet alanının genişlemesi durumunda ilave hizmet alımı talepleri ile diğer nedenlerle kamu teşebbüsünce ortaya konulan hizmet alımı ihtiyacına ilişkin talepler ayrıca değerlendirilir. Bu hususta karar almaya, söz konusu taleplere ilişkin bedellerin 12 nci madde kapsamında belirlenen hizmet alımı tavanında;

a) %25’e kadar bir artışı gerektirmesi halinde, kamu teşebbüsü yönetim kurulu,

b) %60’a kadar bir artışı gerektirmesi halinde, Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığının görüşünün alınmasını müteakip ilgili Bakan,

c) %60’ın üzerinde bir artışı gerektirmesi halinde ise Yüksek Planlama Kurulu,

yetkilidir.

(2) Olağanüstü koşullardan (yangın, deprem, sel, heyelan gibi) kaynaklanan geçici süreli hizmet alımlarına yönelik harcamalar bu Karar kapsamındaki sınırlamalara tabi değildir.

(3) İhracat yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin yapacakları ihracat kapsamında dışarıdan alacakları iç ve dış navlun hizmetlerine ilişkin bedeller ile enerji alanında faaliyette bulunan kamu iktisadi teşebbüslerince sistem arz güvenliğinin sağlanması açısından hayati önem taşıyan acil durumlarda, ilgili bakanlığın değerlendirme ve talimatları çerçevesinde yapılması zorunluluk arz eden hizmet alımlarına ilişkin bedeller hizmet alımı tavanı sınırlamalarının dışındadır. Bu kapsamda yapılan hizmet alım tutarları ve hizmet alımlarının mahiyeti Müsteşarlığa bildirilir.

Kamu teşebbüsü ile yüklenici firma ilişkisi

MADDE 14 (1) İhale yoluyla yapılacak hizmet alımlarında, yüklenici firmanın istihdam ettiği işçinin muhatabı kamu teşebbüsü değil yüklenici firma olacaktır. Mevcut sözleşmeler bu çerçevede yenilenecektir. Yüklenici firma tarafından istihdam edilen işçilerin kamu teşebbüsü ile olan ilişkilerinde, iş hukukuna göre devamlılık arz edebilecek her türlü sözleşme hükümleri bu yenilemeler kapsamında iptal edilecektir. 2014 yılında mevcut yüklenici firma ile olan sözleşme yenilenmediği takdirde, yeni firmayla yapılacak sözleşmelerde yüklenici firmanın istihdam ettiği işçilerin kamu teşebbüsü ile olan ilişkilerinde iş hukukuna göre devamlılık arz eden hüküm ve uygulamalara yer verilmeyecektir.

(2) Kamu teşebbüsleri, hizmet alımı yaptıkları yüklenici firmalarda çalışan personelin ücretleri ile sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerinin düzenli yatırılıp yatırılmadığını takip etmekle yükümlüdür. Hizmet alımı ihale şartname ve sözleşmelerine, yüklenici firmanın çalıştırdığı personelin ücretleri ile sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerini tam, zamanında ve düzenli olarak yatırmaması  veya uygulamada işçilere bordrolarında yer alan net ücretlerinden daha az ücret ödendiğinin tespit edilmesi durumlarında sözleşmenin feshedileceğine yönelik hüküm konulacaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Mali Hükümler

İşletme bütçesi

MADDE 15 (1) Müsteşarlık,  31/12/2013 tarihine kadar Programı kamu teşebbüslerine gönderir. Kamu teşebbüsleri, 2014 yılına dair işletme bütçelerini Program  hedeflerini esas alarak hazırlar ve 31/1/2014 tarihine kadar Müsteşarlığa, Kalkınma Bakanlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirir.

(2) İşletme bütçelerinde yıl içinde değişiklik gerektiğinde, kamu teşebbüsleri bu taleplerini detaylı gerekçeleri ve mali büyüklüklerini içerecek şekilde Müsteşarlığa iletir. Yıl içindeki gelişmeler doğrultusunda, Kalkınma Bakanlığının olumlu görüşünü ve ihtiyaç duyulması halinde ilgili kurumların görüşünü alarak işletme bütçelerinde, Programda ve performans hedeflerinde değişiklik yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Müsteşarlık yetkilidir.

(3) Yıl içinde yatırım ödeneği tavanının değişmesi halinde kamu teşebbüslerince Müsteşarlığa ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına beş iş günü içerisinde bilgi verilir.

Satış fiyatlarının ve tarifelerinin belirlenmesi

MADDE 16 (1) Kamu teşebbüsleri, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini belirlemekte serbesttir. Satış fiyatları ve tarifeler; uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalar, Programdaki mali hedefler, teşebbüsün finansman ihtiyacı ve geçmiş yıllar vergi yükümlülükleri dikkate alınarak, kamu teşebbüsünü zarara uğratmayacak şekilde belirlenecektir.

(2) Fiyat ve tarife düzenlemelerinde, ilgili düzenleyici ve denetleyici üst kurulun uygulamaları ile gerekli koordinasyon sağlanır. Kamu teşebbüsleri, düzenleyici ve denetleyici üst kurullara yapacakları tarife ayarlama başvurularının bir örneğini bilgi için Müsteşarlığa, Kalkınma Bakanlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına eş zamanlı olarak gönderirler.

Borç ve alacaklar

MADDE 17 (1) Kamu teşebbüsleri, kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödemek ve alacaklarının tahsilatında gerekli işlemleri zamanında tesis ettirmek zorundadır.

(2) Kamu teşebbüsleri, yurt dışı bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinden olan temettü alacaklarının tamamını 2014 yılı içinde tahsil eder.

Kamu iktisadi teşebbüsleri arası faiz uygulaması

MADDE 18 (1) Kamu iktisadi teşebbüsleri, kendi aralarındaki ticari ilişkiler dolayısıyla oluşan veya oluşacak borç ve alacaklara uygulayacakları faizi, kendi aralarında yapılacak bir protokol ile belirler ve hesaplarını uzlaşılan faiz oranları üzerinden tutarlar. Yapılan protokolün bir örneği, en geç protokol tarihini takip eden 15 iş günü içinde Müsteşarlığa gönderilir.

(2) Taraflar arasında uygulanacak faiz konusunda uzlaşmaya varılamadığı takdirde, Müsteşarlık genel faiz oranlarını dikkate alarak, uygulanacak faiz oranını belirlemeye yetkilidir.

Genel aydınlatma bedellerinin tespitine ilişkin denetimlere ait giderler

MADDE 19 (1) İlgili mevzuat ile kendisine genel aydınlatma bedellerinin tespitine yönelik denetim ve kontrol görevi verilen kamu teşebbüslerinin bu kapsamda yapacakları denetim ve kontrollere ilişkin harcırah, konaklama, iaşe, ulaşım, teçhizat temini ve benzeri diğer giderlerinin karşılanması amacıyla kamu teşebbüsünün bütçesinde gerekli tahsisat yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İzleme ve Şeffaflık

İzleme

MADDE 20 (1) Mali şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasını teminen, Müsteşarlık, izleme kapsamına alınacak kamu işletmelerini belirlemeye yetkilidir.

(2) Kamu işletmeleri, yatırım ve finansman programındaki hedeflerin gerçekleşmesinin izlenmesi amacıyla istenilen bilgi ve belgeleri ve içeriği Müsteşarlıkça belirlenecek mali ve mali olmayan tabloları talep edilen şekilde ve belirlenen sürede Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına göndermek zorundadır.

Kapasite geliştirme

MADDE 21 (1) Kamu işletmeleri, mali ve mali olmayan konsolide verilerini sağlıklı ve sürekli bir şekilde üretecek bilgi işlem alt yapısını kuracak veya kurmuş oldukları bilgi işlem alt yapısını geliştireceklerdir.

(2) Bu Kararın 20 nci maddesi uyarınca izlemeye alınan kamu işletmelerinin bu kapsamda yaptıkları veya yapacakları harcamalar tasarruf tedbirleri dışındadır.

(3) Kamu işletmeleri, izleme kapsamında yeterli miktarda ekipman bulundurur ve eleman tahsis ederler.

Hedef tespiti ve takibi

MADDE 22 (1) Müsteşarlık, Kalkınma Bakanlığının görüşünü alarak, Program kapsamında ve kamu teşebbüsü bazında üçer aylık mali veya mali olmayan hedefler belirler ve ilgili kamu teşebbüsüne gönderir.

(2) Kamu teşebbüsleri; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları sonu itibarıyla, birinci fıkra kapsamında kendileri için belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığını, ulaşılamadıysa buna ilişkin gerekçeleri ve alınacak tedbirleri, takip eden ayın sonuna kadar Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına iletir.

(3) Müsteşarlık, kamu teşebbüslerinin 2014 yılı faaliyetlerini takip etmek, belirlenen hedefler kapsamında değerlendirme yapmak ve teşebbüs faaliyetlerinin bu Karar hükümlerine uygunluğunu takip etmek amacıyla, üçer aylık dönemler itibarıyla denetim yapmaya ve rapor hazırlamaya yetkilidir.

(4) Üçüncü fıkra kapsamında yapılacak denetimler esnasında, kamu teşebbüsleri, istenilen bilgi ve belgeleri temin etmek ve denetimi yapan yetkili personele vermek zorundadır. İletilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve tutarlılığından, kamu teşebbüsünün ilgili birim yöneticisi, ilgili personel ile birlikte müteselsilen sorumludur.

(5) Müsteşarlık, üçüncü fıkra kapsamında denetim yapılacak kamu teşebbüslerini ve buna ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Stratejik planlar

MADDE 23 (1) Stratejik planları Kalkınma Bakanlığınca uygun görülen kamu iktisadi teşebbüsleri, söz konusu planlarda yer alan vizyon, stratejik amaç, hedef ve performans göstergelerine bu planlar kapsamında öngörülen maliyet ve ödenekler çerçevesinde ulaşmak için gerekli tedbirleri alırlar. Stratejik Planları Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmamış veya mevcut stratejik plan dönemleri 2014 yılı içinde sona erecek olan kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma Bakanlığınca Müsteşarlığın görüşleri dikkate alınarak belirlenen stratejik planlara ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde,  stratejik planlarını hazırlarlar.

(2) Kamu iktisadi teşebbüsleri, yıllık yatırım ve finansman programlarını stratejik planlarında yer alan amaç ve hedeflere uygun olarak hazırlamak zorundadır.

(3) Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Stratejik Planlarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi ile Performanslarının Ölçülmesine Dair Usul ve Esaslar çerçevesinde, kamu iktisadi teşebbüslerinin stratejik planları izlenip değerlendirilecek ve performansları ölçülecektir.

(4) Stratejik planları onaylanarak uygulamaya girmiş olan kamu iktisadi teşebbüsleri, performans programları ile performans değerlendirme raporlarını usul ve esaslara uygun olarak belirlenen süreler içerisinde Kalkınma Bakanlığı ve Müsteşarlığa gönderirler.

İç kontrol sisteminin oluşturulması

MADDE 24 (1) İç kontrol; kamu iktisadi teşebbüslerinin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerinin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynaklarının korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçler ile iç denetimi kapsayan kontroller bütünüdür.

(2) İç denetim, kamu iktisadi teşebbüslerinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız danışmanlık ve tarafsız güvence sağlama faaliyetidir. Bu faaliyetler, kamu iktisadi teşebbüslerinin yönetim ve kontrol yapıları ile malî işlemlerinin risk yönetimi, yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek yönünde sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve uluslararası iç denetim standartlarına uygun olarak iç denetim birimi tarafından gerçekleştirilir.

(3) Kamu iktisadi teşebbüsleri;

a) Çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek, performans kalitesi hakkında yönetime bilgi sağlamak,

b) Risk yönetimi sistem ve süreçlerinin kurulmasında, geliştirilmesinde ve iyileştirilmesinde yönetime danışmanlık yapmak,

c) Risklerin belirlenmesi ve yönetilmesi sürecinde tavsiyelerde bulunmak, risklerin ve kontrol eksikliklerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda rehberlik yapmak,

ç) 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinde belirtilen amaçlar ile bu Karar uyarınca belirlenecek hedefleri gerçekleştirmek ve tarafsız güvence sağlamak,

amacıyla kurumsal yönetim ilkelerini dikkate alarak, 2014 yılı sonuna kadar doğrudan genel müdüre bağlı iç denetim birimi kurar ve yeterli sayıda iç denetçi istihdam eder.

(4) İç denetçiler, aşağıda belirtilen  görevleri yerine getirir:

a) Tarafsız risk analizlerine dayanarak kamu iktisadi teşebbüslerinin yönetim ve kontrol yapılarını değerlendirmek.

b) Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması bakımından inceleme yapmak ve önerilerde bulunmak.

c) Malî yönetim ve kontrol süreçlerinin sistem denetimini yapmak ve bu konularda önerilerde bulunmak.

ç) Denetim sonuçları çerçevesinde iyileştirmelere yönelik önerilerde bulunmak.

d) Yılda en az bir kez ilgili kamu iktisadi teşebbüsünün bağımsız denetime hazırlık çalışmalarına ilişkin rapor hazırlamak.

e) Yılda en az bir kez ilgili kamu iktisadi teşebbüsüne ilişkin kontrol öz değerlendirme yapmak ve bu kapsamda rapor hazırlamak.

f) İlgili kamu iktisadi teşebbüsü genel müdürü tarafından verilen iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesine ve izlenmesine ilişkin diğer iş ve işlemleri yapmak.

(5) İç denetçiler, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında istihdam edilir.

(6) Kamu iktisadi teşebbüslerince belirlenecek “İç Denetçi (KİT)” unvanlı kadro ihtiyacı, 4/5/2013 tarihli ve 28637 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının Kadro ve Pozisyon İptal ve İhdas İşlemlerine İlişkin Tebliğ (2013/3) gereğince Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Kadro iptal ve ihdas talepleri, söz konusu Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre yapılır.

(7) İç denetim birimi başkanı, en az beş hizmet yılını doldurmuş, tercihen Kamu İç Denetçi Sertifikası ve/veya CIA (Certified Internal Auditor), CISA (Certified Information System Auditor), CCSA (Certified Control Self Assessment) ve CGAP (Certified Government Auditing Professional) sertifikalarından birine sahip iç denetçiler arasından kıdem, bilgi ve tecrübe düzeyi dikkate alınarak ilgili kamu iktisadi teşebbüsünün genel müdürünün teklifi üzerine yönetim kurulu tarafından atanır. İç denetçi olarak atanacaklarda ise iki yılı ilgili kamu iktisadi teşebbüsünde geçirilmiş olmak üzere en az beş hizmet yılını doldurmuş olma şartı aranır.  Kamu iktisadi teşebbüsleri, bu kapsamda, hizmet gereklerini dikkate alarak görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerinde gerekli düzenlemeleri yapar.

(8) Kamu iktisadi teşebbüslerinde iç denetim, uluslararası iç denetim standartlarına göre yapılır. Atanan iç denetçiler, iç denetim alanında asgari sekiz haftalık mesleki eğitime tabi tutulur.

(9) Kamu iktisadi teşebbüsleri, bu maddede belirlenen hususları yerine getirmek üzere, organizasyonlarını ve gerekmesi halinde mevcut kadrolarını yeniden yapılandırır ve birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen iç mevzuatı yeniden düzenler.

(10) Kamu iktisadi teşebbüsleri, 2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar bu maddede belirtilen şekilde bir iç kontrol sisteminin iki yıl içinde kurulmasını taahhüt eden ayrıntılı bir eylem planı hazırlar. Söz konusu eylem planı, yönetim kurulunun onayı ile ilgili kamu iktisadi teşebbüsü tarafından 2014 yılı Temmuz ayı sonuna kadar Müsteşarlığa gönderilir. Ayrıca, kamu iktisadi teşebbüsleri bu madde çerçevesinde verilen görevlerin gerçekleşmelerine ilişkin hazırlayacakları raporları yönetim kurulunun da onaylamasını müteakip 2014 yılı Aralık ayı sonuna kadar Müsteşarlığa gönderir.

(11) Bu madde çerçevesinde yapılacak atamalar, Müsteşarlığın uygun görüşünün alınması şartıyla, bu Kararın 4 üncü ve 5 inci maddelerinde belirtilen sınırlamalara tabi değildir.

Kurumsal verilerin yayımlanması

MADDE 25 (1) Kamu teşebbüsleri, yönetim bilişim sistemlerinin geliştirilmesi  amacıyla gerekli tedbirleri alır. Bu kapsamda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin alt yapısını, kurumsal kaynak planlamasının gerektirdiği yazılım ve sistemlerini, intranet ve internet portallerini geliştirir. Yayınlanan bilgilerin devamlı güncellenmesi sağlanır.

(2)  İnternet sitelerindeki bilgiler, kurumsal yönetim ilkelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde, asgari içeriği 27/1/2007 tarihli ve 26416 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu ile ilgili 2007/4 sayılı Başbakanlık Genelgesine uyumlu olacak biçimde ve en güncel haliyle yer alır.

(3) Kamu işletmeleri, kurumsal yönetim ilkeleri ile  28/8/2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırladıkları 2013 yılına ait faaliyet raporlarını, 31/5/2014 tarihine kadar internet sitelerinde yayımlar ve basılı bir örneğini ilgili kurum ve kuruluşlara gönderir.

(4) Müsteşarlık, izleme kapsamına aldığı kamu işletmelerinin toplu verilerini ve analizlerini içeren 2013 yılına ait Kamu İşletmeleri Raporunu, 30/9/2014 tarihine kadar internet sayfasında yayımlar.

AR-GE ve inovasyon faaliyetleri

MADDE 26 (1) Kamu teşebbüsleri, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik gerekli her tür işlemi yapmakla yükümlüdür. Bu çerçevede, üniversitelerle veya diğer ilgili sivil veya kamu kurum veya kuruluşları ile işbirliği yapabilirler.

(2) Birinci fıkra kapsamında yapılacak çalışmalar, 22 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına yapılacak dönemsel bilgilendirmeler kapsamında rapor edilecektir.

(3) AR-GE çalışmaları kapsamında yapılacak harcamalar tasarruf tedbirleri dışındadır.

Yazışma süreleri, kanalları ve yöntemi

MADDE 27 (1) Bu Karar kapsamında yapılacak her türlü yazışmaya ilişkin cevaplandırma süreleri hususunda, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte belirtilen süreler dikkate alınır.

(2) Bu Karar kapsamında Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına iletilecek talepler ilgili Bakanlıklar üzerinden değil, doğrudan kuruluşlar tarafından yapılır.

(3) Kamu işletmelerinin ilgili kuruluşlarla yapacakları yazışmalarda, işletmeyi temsile yetkili oldukları hususu yönetim kurulunca tescil edilmek üzere, ticaret sicil memurluğuna bildirilen, kurumda en üst seviyede yetkiyi haiz iki yöneticinin imzasının bulunması zorunludur.

Yurt dışı bağlı ortaklıklar, iştirakler ve yatırımlar

MADDE 28 (1) Kamu teşebbüsleri, yurt dışında kurulmuş ve yerleşik olduğu ülkenin mevzuatına tabi faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları ile iştiraklerine ve yurt dışında yapmış oldukları yatırımlara ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi, talep edilmesi durumunda, Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına bildirir.

(2) 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre kurulan veya kurulacak olan bağlı ortaklık ve iştiraklerin sermaye değişimlerine ilişkin olarak yapılacak her türlü işlemde, Müsteşarlığın ve Kalkınma Bakanlığının uygun görüşü aranır.

Sorumluluk

MADDE 29 (1) Kamu teşebbüslerinin ilgili mevzuat ve bu Kararda belirtilen ilkeler çerçevesinde faaliyet göstermesinden, kamu teşebbüsleri tarafından iletilen taleplerin mevzuata ve teşebbüsün ana statüsüne uygunluğundan ve Müsteşarlık, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Kalkınma Bakanlığı tarafından kamu teşebbüslerine verilen izinler ile Müsteşarlık bütçesinin “05 – Cari Transferler” ve “08 – Borç Verme” tertiplerinden yapılan ödemelere konu işlemlerin ilgili mevzuata ve amacına uygun olarak gerçekleştirilmesinden yönetim kurulu sorumludur.

Bağımsız denetim ve finansal raporlama

MADDE 30 (1) 19/12/2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar uyarınca 1/1/2015 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacak kamu iktisadi teşebbüsleri, bu konuda gerekli tedbirleri alır ve Türkiye Muhasebe Standartları ile uyumlu finansal raporlama yapma hususunda gerekli kurumsal altyapıyı oluşturur.

(2) Kamu iktisadi teşebbüsleri, birinci fıkra kapsamında bağımsız denetim kuruluşunu 2014 yılı içinde seçebilir.

(3) Bağımsız denetim kuruluşunu seçmeye, kuruluşla bağımsız denetim sözleşmesi imzalamaya, konuyla ilgili diğer hususların yerine getirilmesine yönetim kurulları yetkilidir.

Usul ve esaslar tebliği

MADDE 31 (1) Bu Kararda belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla izlenecek usul ve esaslar ile istenecek bilgi ve belgelerin mahiyeti Müsteşarlıkça Resmî Gazete’de yayımlanacak tebliğ ile duyurulur.

Yürürlük

MADDE 32 (1) Bu Kararın; 4 üncü, 12 nci ve 15 inci maddeleri yayımı tarihinde, diğer maddeleri  1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 33 (1) Bu Karar hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

 

KAMU TEŞEBBÜSLERİNİN 2014 YILI MALİ HEDEFLERİ (Bin TL)

Kamu Teşebbüsleri

Yatırım

Borçlanma Gereği (1)

Faiz Dışı Fazla (2)

233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye Tabi Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklar

1-Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)

219.000

88.324

-104.183

2-ETİ Maden İşletmeleri (ETİ MADEN)

325.000

-39.466

38.466

3-Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)

64.000

6.450

-7.750

4-Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)

127.500

-25.036

22.244

5-Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)

625.000

-2.566.455

2.608.425

6-Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)

1.100.000

-12.494

-19.734

7-Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ)

2.200

-6.481

-17.882

8-Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN)

5.500

1.098

-99

9-Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO)

1.400.000

-121.179

29.357

10-Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)

500.000

-524.516

391.003

11-Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)

110.000

84.011

53.593

12-Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)

55.000

-333

29.333

13-Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)

290.000

-289

9.789

14-Et ve Süt Kurumu (ESK)

31.000

-449

-1.051

15-Devlet Malzeme Ofisi (DMO)

30.000

94.527

-123.663

16-T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD)

4.000.000

768.995

-773.197

17-Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ)

7.500

17.126

-17.126

18-Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. (TÜDEMSAŞ)

5.300

-7.605

7.314

19-Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ)

8.700

-8.371

9.602

20-Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)

458.600

146.774

-158.447

21-Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)

66.000

15.913

-25.699

TOPLAM 1

9.430.300

-2.089.458

1.950.298

4046 sayılı Kanuna Tabi Olup Sermayesinin Yarıdan Fazlası Kamuya Ait Olan Kuruluşlar

1-Sümer Holding A.Ş.

200

1.147

-1.447

2-Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. (TDİ)

4.000

770

-3.653

3-Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)

50.040

117.142

-117.142

4-Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TŞFAŞ)

42.000

338.995

-281.395

5-tta Gayrimenkul A.Ş.

4.000

2.170

-2.220

TOPLAM 2

100.240

460.224

-405.857

 

GENEL TOPLAM

9.530.540

-1.629.234

1.544.441
(1) Borçlanma gereğindeki pozitif tutarlar, kuruluşun finansman ihtiyacı olduğunu ifade etmektedir.
(2) Borçlanma gereğinden faiz gelir ve giderlerinin ayıklanması ile bulunmaktadır. 

 

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,086