Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Kefaletiyle Esnaf ve Sanatkarlara Kredi Kullandırılmasına Dair Karar

29 Ocak 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27477

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2010/5

Ekli “Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Kefaletiyle Esnaf ve Sanatkarlara Kredi Kullandırılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığının 4/1/2010 tarihli ve 578 sayılı yazısı üzerine, 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 4/1/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

TÜRKİYE HALK BANKASI ANONİM ŞİRKETİNCE ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE

KEFALET KOOPERATİFLERİ KEFALETİYLE ESNAF VE SANATKARLARA

KREDİ KULLANDIRILMASINA DAİR KARAR

Amaç, kapsam ve uygulamaya ilişkin esaslar

MADDE 1 – (1) Esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince (Banka) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2010 yılına devreden krediler ile 1/1/2010-31/12/2010 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılacak kredilere 1/1/2010-31/12/2010 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere 3 üncü madde uyarınca belirlenen gösterge faiz oranı uygulanır.

(2) İş ve ikametgahının bulunduğu il veya ilçede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi bulunmaması, iş ve ikametgahının bulunduğu il veya ilçede kurulu bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet kooperatiflerinin kapalı ya da kefaletinin kabul edilemez durumda olması nedeniyle kredi kullanamayan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortağı olan ya da olmayan esnaf ve sanatkarlara Bankaca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde 1/1/2010-31/12/2010 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) doğrudan kullandırılacak kredilerde geçerli olmak üzere 3 üncü madde uyarınca belirlenen gösterge faiz oranı uygulanır.

(3) Bankanın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde faaliyet gösteren şubelerince, esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2010 yılına devreden krediler ile 1/1/2010-31/12/2010 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılacak kredilere 1/1/2010-31/12/2010 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere 3 üncü madde uyarınca belirlenen gösterge faiz oranı uygulanır.

(4) Bu Kararın uygulanması sonucunda Bankanın cari faiz oranı ile gösterge faiz oranı arasındaki farka göre oluşacak gelir kayıplarına mahsuben, incelemeler sonucunda kesin gelir kaybı tespit edilene kadar Bankanın zarara uğramaması amacıyla, 5 inci maddede belirtilen tutarın aşılmaması kaydıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından Bankaya önceden ödeme yapılır.

Gelir kayıplarının karşılanması

MADDE 2 – (1) Bu Karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde (vade/taksit vadesi) Bankanın uyguladığı cari faiz oranı ile gösterge faiz oranı arasındaki fark esas alınarak hesaplanır.

(2) Banka tarafından; bu Karar kapsamında kullandırılan krediler ve Hazinece aktarılan tutarların kullanılan kısmına ilişkin bilgiler ile kullandırılan kredilere ilişkin vade/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarının, Hazinece belirtilen içerikte aylık olarak Hazine Müsteşarlığına bildirilmesini müteakiben ödemeler yapılır.

(3) Banka, bu Kararın uygulanması sürecinde, 5 inci maddede belirlenen tutarın aşılmaması için gerekli tedbirleri alır.

Gösterge faiz oranı

MADDE 3 – (1) Gösterge faiz oranı, Bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranının %50’si kadar olacaktır.

Gelir kayıplarının tespiti

MADDE 4 – (1) Banka, 1 inci madde kapsamında doğacak gelir kayıplarına ilişkin olarak Hazinece yapılan ödemeleri gelir kaybı hesabında izler ve bu hesabın hareketlerini, yapılan işlemler ile gelir kaybı hakkında tahminini aylık bazda Hazine Müsteşarlığına bildirir.

(2) Bu Karar kapsamında yapılan işlemler ve oluşan gelir kaybı, önceden yapılan ödemeler ile birlikte Hazine Kontrolörleri Kurulunca incelenir. Yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporlar ile tespit edilen gelir kaybı tutarları Hazine ve Banka kayıtlarında esas alınır. Söz konusu raporlarda tespit edilen Hazine ve/veya Banka lehine/aleyhine fark tutarı nakden geri ödenmek yerine, raporun intikalini takip eden aylarda yapılacak önceden ödemelerde dikkate alınarak mahsuplaşılır. Uygulamanın sona ermesini müteakiben, kesin olarak tespit edilen gelir kaybına göre taraflar yükümlülüklerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın onayı ile belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir.

Ödenek

MADDE 5 – (1) Bu Karar uyarınca ihtiyaç duyulan finansman, öncelikle 29/12/2008 tarihli ve 2008/14564 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması için 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin 07.82.31.00.04.1.1.00.1.05.1.3.04 tertibinden ayrılan ve İç Ödemeler Muhasebe Birimi emanet hesaplarında bekleyen tutarın bu Karar hükümleri çerçevesinde Bankaya ödenmesi suretiyle karşılanır. Söz konusu tutarın yeterli olmaması halinde ihtiyaç duyulan finansman 5944 sayılı 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda bu Karar uygulaması için ayrılan ödenekten karşılanır.

Diğer hükümler

MADDE 6 – (1) Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar/vadesi geçen alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarının tamamı Bankaya ödenmeden bu Karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmaz.

(2) Bu Karar kapsamında açılan kredilere; vadesinde/taksit vadesinde ödenmemesi halinde, vade tarihi/taksit vadesi tarihinden itibaren, bu Karar hükümleri uygulanmaz. Bu krediler, Bankanın usul ve esasları uyarınca tahsil ve tasfiye edilir.

(3) Bu Kararda belirtilen esaslar dışında, söz konusu kredi kullandırımlarında Bankanın usul ve esasları uygulanır.

Yürütme

MADDE 7 – (1) Bu Karar, 1/1/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Karar hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,109